tiistai 4. helmikuuta 2020

Satakunnan Kriittisen Korkeakoulun kevät 2020


Tiedämme paljon ja enemmänkin; tiedämme että emme tiedä ja tiedämme että on vielä paljon tiedettävää ja opittavaa. Tietämisen ohella herää kysymys ymmärtämisestä. Ihmisiä kiinnostaa maailman meno, mutta myös kysymykset siitä, mistä oikein tulemme, keitä oikein olemme ja minne olemme menossa? Mitä järkeä maailmassa on (jos mitään), miksi asiat tapahtuvat kuten tapahtuvat ja onko meillä jokin suunta, johon ihmiskunta on menossa? Heittelevätkö meitä sattuman voimat, vai onko kaiken takana jokin suurempi suunnitelma?

Näiden kysymysten saatossa yritämme ymmärtää ihmistä ja hänen paikkaansa yhteiskunnassa ja maailmassa Kriitisen korkeakoulun kuluvan vuoden luentosarjassa.

Satakunnan kriittisen korkeakoulun tämän vuoden kattoteema kulkee otsikolla Mistä tulemme, minne menemme? Teeman puitteissa tarkastelemme muun muassa sitä, miten yteiskunnat ylipäätään ovat saaneet alkunsa. Miten metsästäjä-keräilijöistä tuli yhteiskuntien ja kulttuurien rakentajia ja perustajia? Miten tämä valtava murros syntyi ja miten siitä mentiin eteen päin? Mitkä olivat niitä tekijöitä, jotka muovasivat ihmisen toimintaa, ajatuksia ja uskomuksia siten, että nykyinen maailma saattoi muodostua?

Aloitamme kevään ohjelmamme ”alusta”; matkaamme Mesopotamiaan, yhteiskunnan ja kulttuurin alkulähteille. FT Tero Alstola esitelmöi yhteiskunnan synnystä. Jatkamme sieltä matkaamme historiallisesti Persian imperiumiin FT Jutta Jokirannan johdattamana, kunnes hyppäämme Ateenaan ja antiikin kreikan ihmeelliseen maailmaan. Tässä meidät johdattaa viininpunaisen meren aalloille dosentti Juhani Sarsila. Matkamme jatkuu kevään kuluessa renesanssin maailmaan dosentti Mikko Lahtisen siivittämänä.

Syksyllä jatkamme matkaamme modernin Euroopan aate- ja kulttuurihistoriaan. Tutkimme muun muassa työelämää, sen historiaa ja nykyisiä haasteita, tieteellisen maailmankuvan murrosta ja ihmisen paikkaa tieteellisessä maailmankuvassa, sekä tämä päivän poliittis-taloudellista tilannetta ja tulevaisuuden haasteita.

Tervetuloa mukaan Satakunnan kriittisen korkeakoulun ohjaamalle matkalle historian ja kulttuurin siipien havinaan aina kulttuurien aamunkoitosta nykypäivään ja tulevaisuuden haasteisiin.

Kevään 2020 kaikki tilaisuudet pidetään UCPorin tiloissa (Porin yliopistokeskus), auditorio 125 (katutaso). Kaikki tilaisuudet ovat torstaisin ja alkavat kello kuusi, paitsi Jutta Jokirannan esitelmä, joka pidetään perjantaina alkaen kello viisi.

Kevään ohjelma:
  • Helmikuu 27, torstai kello 18-20, Tero Alstola, ”Miten yhteiskunnat saivat alkunsa? Kulttuurimme juuret muinaisessa Lähi-idässä”.
  • Maaliskuu 27, perjantai kello 17-19, Jutta Jokiranta, ”Persia ja Jerusalem – mitä juutalainen perintö toi länsimaiseen kulttuuriin?”
  • Huhtikuu 16, torstai kello 18-20, Juhani Sarsila, ”Ateena ja Kreikallainen maailma” (otsikko tarkentuu).
  • Toukokuu 14, torstai kello 18-20, Mikko Lahtinen, ”Renesanssi vanhan ja uuden taitekohtana”.
Tero Alstola avaa 27.2 ensimmäisen tilaisuutemme. Seuraavassa hänen esitelmänsä tiivistelmä:
Miten yhteiskunnat saivat alkunsa? Kulttuurimme juuret muinaisessa Lähi-idässä

Abstrakti:

Ihmisyhteisöt siirtyivät toisistaan riippumatta keräilystä ja metsästyksestä maanviljelyyn eri puolilla maapalloa tuhansia vuosia sitten, mutta Euroopan näkökulmasta merkittävin murros tapahtui Lähi-idässä. Maanviljely mahdollisti kaupunkien ja työnjaon kehittymisen ja tätä kautta kirjoitustaidon, kulttuurin, valtion ja monien teknisten keksintöjen synnyn. Ihmisten ja ajatusten liikkuessa innovaatiot levisivät nopeasti alueelta toiselle, ja jo pronssikaudella Välimeren ja Lähi-idän kulttuurit olivat tiiviissä kanssakäymisessä keskenään. Näin ollen Lähi-itä on kiinteä osa myös Euroopan historiaa, ja sen korkeakulttuurien perintö on yhä konkreettisesti läsnä yhteiskunnassamme: tunnin jakaminen 60 minuuttiin on perua babylonialaisilta, ja niin kristinuskon kuin islamin juuret ovat muinaisessa Lähi-idässä.

Kevään keskustelutilaisuuksista ilmoitetaan myöhemmin.

Kaikki tilaisuutemme ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Terveisin,
Petteri Limnell
Satakunnan Kriittinen Korkeakoulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti