sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Kaiken maailman aivot luentosarjan esitelmä "Aivot ja tietoisuus" torstaina 12.12


Kaiken maailman aivot sarjamme päättyy tältä erää Satakunnan Kriittisen korkeakoulun puheenjohtajan (FM Petteri Limnell) esitelmällä "Aivot ja tietoisuus".

Torstai 12. joulukuuta, Porin yliopistokeskus, auditorio 125, kello 18-20.

Sanotaan, että aivot ovat kenties kaikkein monimutkaisin organismi tunnetussa universumissa. Kenties. Emme edelleenkään tunne aivoja kovin hyvin, vaikka 90-luvulta lähtien aivoja koskeva tietomme ja ymmärryksemme onkin lisääntynyt merkittävästi. Yksi ihmeellisen kinkkinen kysymys näyttää kuitenkin käyvän ylitse muiden: miten aivot tuottavat tietoisuuden? Tässä oletetaan, että näin aivot tekevät. Mistä muualtakaan tietoisuus tulisi kuin aivoista? Tietoisuudella tarkoitetaan subjektiivista kokemusta: jos kivellä on tietoisuus, niin siltä tuntuu joltain olla kivi. Ellemme oleta animismia tai esimerkiksi panpsykismiä, niin näyttää jäävän selittämättömäksi, miksi tietyt organismit (kuten ihminen) tuntevat jotain. Miksi toimintomme eivät voisi tapahtua ilman tietoisuutta, niin kuin koneen toiminnot? Yhtä hyvin voisimme kaiketi olla automaatteja tai zombeja? Vai voisimmeko? Tietoisuus on kehittynyt evoluution saatossa, mutta täsmälleen ottaen miksi ja miten? Missä tietoisuuden salaisuus piilee? Aivoissa järjestelmätasolla? Mikrotubuleissa? Kvarkeissa? Miten tietoisuus istuu fysikaaliseen todellisuuteen ja tieteelliseen maailmankuvaan?

Limnell pitää johdatus-luontoisen esitelmän tietoisuuden keskeisistä kysymyksistä ja ongelmista viimeaikaista aivotutkimusta unohtamatta. Esitelmässä mennään hieman johdatusta pidemmälle ja pohditaan myös ratkaisuja tietoisuuden vaikeaan ongelmaan (hard problem, kuten filosofi David Chalmers tämän tituleerasi). "Vaikea ongelma" on juurikin selittää, miksi kokemukset ylipäätään ovat mahdollisia ja tuntuvat joltakin?

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti